Ηλεκτροκινηση

Το Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες .Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κινητήρες αντί των μηχανών εσωτερικής καύσης.

Τα Hλεκτρικά Αυτοκίνητα είναι συνήθως αυτοκίνητα, ελαφριά φορτηγά, ποδήλατα, ηλεκτρικά μηχανικά δίκυκλα, μικρά οχήματα γκολφ, ανυψωτικά και παρόμοια. Τα Hλεκτρικά Αυτοκίνητα ήταν μεταξύ των αυτοκινήτων που εμφανίστηκαν από τις πρώτες μέρες της αυτοκίνησης και έχουν υψηλότερο συντελεστή ενεργειακής απόδοσης από όλα τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Στης αρχές του 1990, οργανισμός California Air Resources Board (CARB) άρχισε να απαιτεί για αυτοκίνητα με λιγότερους ρύπους, με στόχο αυτοκίνητα με μηδενικούς ρύπους όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Προς απάντηση τους, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ανέπτυξαν ηλεκτρικά μοντέλα. H κατασκευάστρια αυτοκινήτων από την Καλιφόρνια Tesla Motors, ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε ένα ηλεκτρικό μοντέλο που αργότερα έγινε το Tesla Roadester, με τις πρώτες παραδώσεις να γίνονται το 2008. Το Roadster ήταν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε μπαταρίες ιόντων λιθίου και μπορούσε να κάνει 320 km ανά φόρτιση.

Κόστος

Ως το 2019, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης λόγο του χαμηλότερου κόστους συντηρήσης και της ηλεκτρικής ενεργείας που χρησιμοποιουν, όμως έχουν υψηλότερη τιμή πώλησης.

Όσα περισσότερα χιλιόμετρα κάνει κάποιος μέσα στο χρόνο, τόσο πιο πιθανό το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να είναι σημαντικά μικρότερο από ένα παρόμοιο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτό, μπορεί να είναι μόνο εφικτό για τα Hλεκτρικά Αυτοκίνητα που έχουν ικανοποιητικό σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας της μπαταρίας, καθώς είναι απαραίτητο για την μακροβιότητά της.  Επίσης εξαρτάται και από τη φορολογία και τις επιδοτήσεις που χορηγεί κάθε χώρα για την απόκτηση ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου καθώς αρκετά κράτη έχουν θέση σε ισχύ ελαφρυντικά για να μειώσουν το κόστος αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ως το 2019, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελούν τον κύριο παράγοντα για το κόστος των αυτοκινήτων.

Οι ηλεκτροκινητήρες μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη ισχύ σε σχέση με το βάρος και οι μπαταρίες μπορούν να σχεδιαστούν έτσι ώστε να παρέχουν την ενεργεία που χρειάζεται για να τους τροφοδοτούν. Οι ηλεκτροκινητήρες έχουν ευθεία καμπύλη ροπής ακόμα και σε μηδενική ταχύτητα, δηλαδή μπορούν να προσφέρουν μεγάλες τιμές ροπής ακόμα και σε μικρές ταχύτητες. Για απλότητα και αξιοπιστία πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν κιβώτιο μιας ταχύτητας και δεν έχουν συμπλέκτη.

Πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μεγαλύτερη επιτάχυνση από τα μέσα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, αυτό οφείλεται κύριως στις μικρότερες απώλειες ενεργείας και στην άμεση ροπή τον ηλεκτροκινητήρων. Παρ’ όλα αυτά τα μηχανοκίνητα τετράτροχα μπορεί να έχουν μικρότερη επιτάχυνση λόγο των πιο αδύναμων ηλεκτροκινητήρων.

Κάποια Hλεκτρικά Αυτοκίνητα έχουν τους ηλεκτροκινητήρες τους απείθειας συνδεδεμένους με τους τροχούς, με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπεται η χρήση του ηλεκτροκινητήρα ως μέσο προώθησης και ως μέσο πέδησης. Περαιτέρω, αυξάνεται η μέγιστη δύναμη και η πρόσφυση.

Αυτονομία

Η αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται από το πόσες μπαταρίες χρησιμοποιεί και τον τύπο τους και όπως με όλα τα οχήματα, το βάρος του, τη χρήση του και τον καιρό. Στις μέρες μας, η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ποικίλει από 100 km ως 630Km.

Στην πλειονότητά τους τα ηλεκτρικά αυτοκινήτα είναι εξοπλισμένα με συστήματα που ενημερώνουν τον οδηγό για την εκτιμώμενη αυτονομία του αυτοκινήτου. To σύστημα αυτό μπορεί να λαμβάνει υπ’όψιν διάφορες μεταβλητές όπως τον τρόπο οδήγησης του οδηγού, τον τύπο των ελαστικών και την κατανάλωση της μπαταρίας. Παρ’όλα αυτά, αφού η μεταβλητές μπορούν να αυξομειώνονται κατά την διάρκεια της διαδρομής, η εκτίμηση μπορεί να διαφέρει από την πραγματική αυτονομία. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στον οδηγό να κάνει συνειδητές επιλογές, όσο αναφορά την ταχύτητα του οχήματος και αν χρειάζεται να κάνει στάση για φόρτισμα.

Πλεονεκτήματα

Χρειάζονται πολύ λιγότερο σέρβις και συντήρηση, καθώς:

  • Δεν απαιτούν τις τακτικές αλλαγές λαδιών.
  • Δεν έχουν σύστημα εξαγωγής καυσαερίων και διάταξη εξάτμισης, ούτε σιγαστήρα    προ της εξάτμισης, καταλύτη ή φίλτρο καπνού.
  • Δεν απαιτούν αντικατάσταση ή έστω συντήρηση σε μηχανικά μέρη, όπως σύστημα ανάφλεξης, πιστόνια, βαλβίδες ή εκκεντροφόρους, διότι στα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα δεν υπάρχουν, ενώ οι μηχανές εσωτερικής καύσης έχουν πάνω από 100 κινούμενα μέρη.

Δεν παράγουν ρύπους.

Προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ρύπανση σε μακροχρόνια βάση, υπό τον όρο ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπό αυτή την προϋπόθεση, μπορούν να μετριάσουν την παγκόσμια θέρμανση που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να μειώσουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Είναι πιο αθόρυβα από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, μειώνοντας την ηχορύπανση στις πόλεις και δημιουργώντας μικρότερη επιβάρυνση στα φυσικά οικοσυστήματα.

Επιτυγχάνουν σχεδόν σταθερή ροπή από την ακινησία έως το μέγιστο όριο στροφών λειτουργίας

Έχουν ευχέρεια να λειτουργούν σε πιο υψηλές στροφές από τους βενζινοκινητήρες, συχνά ακόμα και ως τις 14.000 στροφές / λεπτό.

Έχουν χαμηλότερο κόστος μετακίνησης, καθώς η τιμή του ρεύματος είναι αρκετά χαμηλότερη ανά μονάδα ενέργειας από τη βενζίνη, η οποία μάλιστα επηρεάζεται από την κάθε τόσο αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Επιπλέον, τα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα σχεδιάζονται έτσι ώστε να αυτο-φορτίζονται κατά τις επιβραδύνσεις του οχήματος (regenerative braking), βελτιώνοντας παραπάνω τον δείκτη κατανάλωσης, ενώ κατά τη στάση (πχ φανάρια) δεν καταναλώνουν καθόλου ενέργεια.

Οδηγούνται πιο εύκολα (δεν έχουν συμπλέκτη και ταχύτητες, επιβραδύνουν αφήνοντας το γκάζι)

Δημιουργούν μικρότερη θερμική επιβάρυνση στον πλανήτη, καθώς δεν απαιτούν το σύστημα ψύξης των μηχανών εσωτερικής καύσης.

Κλείστε ραντεβού

Για να συντηρήσετε ή να επισκευάσετε το αυτοκίνητό σας, συμπληρώστε τα πεδία του παρακάτω πίνακα. Ένας εκπρόσωπός μας  θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο.

Τα πεδία με το * είναι υποχρεωτικά

Κλείστε ραντεβού

Για να επικοινωνήσουμε μαζί σας συμληρώστε τα πεδία παρακάτω. Ένας εκπρόσωπός μας  θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο.

Τα πεδία με το * είναι υποχρεωτικά