Τι βλάβες προκαλούνται όταν οδηγούμε με «λαμπάκι» καυσίμου;

Μια κακή συνήθεια, η οποία εν πολλοίς μετετράπη σε αναγκαίο κακό τον καιρό της κρίσης,  είναι ο ανεφοδιασμός του αυτοκινήτου μόνο όταν ανάψει το «λαμπάκι» στο καντράν. Πολλοί Έλληνες εξαναγκάστηκαν να μάθουν στην οδήγηση με λίγο καύσιμο στο ντεπόζιτο, διατηρώντας τον κινητήρα και το σύστημα τροφοδοσίας σε αυτή την κατάσταση σχεδόν επί μονίμου βάσεως. Μια τακτική, ωστόσο, που μπορεί να προκαλέσει πολλές βλάβες, όπως εξηγούν τα εγχειρίδια χρήσης των αυτοκινήτων.

Πώς προκαλούνται τα προβλήματα από το λιγοστό καύσιμο;

Η λιγοστή ποσότητα καυσίμου, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για βενζίνη ή πετρέλαιο, έχει ως αποτέλεσμα την ακανόνιστη τροφοδοσία καυσίμου, δημιουργώντας αντίστοιχα προβλήματα στην καύση. Το μείγμα αναγκαστικά γίνεται πιο φτωχό, προκαλώντας «πειράκια» με τα δεδομένα προβλήματα που επιφέρει στους κυλίνδρους, τα πιστόνια και τις μπιέλες η άναρχη αυτανάφλεξη στον θάλαμο καύσης. Εκτός αυτού, η αστάθεια στην τροφοδοσία μπορεί να περάσει άκαυστο καύσιμο στο σύστημα εξαγωγής και κατ’ επέκταση τον καταλύτημειώνοντας την διάρκεια ζωής του.

Τελικά ποιες είναι οι πιο γνωστές βλάβες που προκαλούνται από το λιγοστό καύσιμο στο ρεζερβουάρ;

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πιο γνωστές βλάβες, που αφορούν την τρόμπα βενζίνης και τα μπεκ. Αμφότερα, όταν το ντεπόζιτο είναι σχεδόν άδειο, τραβάνε σκουπιδάκια και επικαθίσεις από τον πάτο, με τον κίνδυνο του βουλώματος να αυξάνεται εκθετικά όσο περισσότερο οδηγούμε υπό αυτές τις συνθήκες.

Επιπρόσθετα, η οδήγηση με λιγοστό απόθεμα καυσίμου ενδέχεται να προκαλέσει απότομη ακινητοποίηση του οχήματος και κίνδυνο σύγκρουσης, ειδικά σε δρόμους με κλίση. Η μικρή ποσότητα στο ρεζερβουάρ συγκεντρώνεται σε ένα σημείο, η αντλία αδυνατεί να «ρουφήξει» επαρκή ποσότητα –τραβώντας παράλληλα τα προαναφερθέντα σκουπίδια- και ο κινητήρας μπορεί να ρετάρει ή και να σβήσει εντελώς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οδική ασφάλεια.

Θα ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητό μου;

Βέβαια,  καμία βλάβη δεν είναι ακαριαία – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Για παράδειγμα, η αντλία ή τα μπεκ δεν θα βουλώσουν μονομιάς αλλά μετά από καιρό οδήγησης στο «λαμπάκι». Παρόλα αυτά, αν τα ανωτέρω μηχανικά μέρη είναι ήδη ταλαιπωρημένα και σταθούμε άτυχοι στην επιλογή βενζινάδικου, βάζοντας λίγη ποσότητα καυσίμου που παράλληλα θα είναι έντονα νοθευμένη, αμφότερα μπορεί να φράξουν ταχύτατα και να οδηγήσουν σε ακινητοποίηση του οχήματος.

Οι λύσεις αυτών των προβλημάτων είναι απλές… Φροντίζουμε πάντα το αυτοκίνητό μας με τους προγραμματισμένους ελέγχους του και κρατάμε σταθερό το επίπεδο του καυσίμου σε ένα ασφαλές για το αυτοκίνητο σημείο…

Κλείστε το ραντεβού σας για τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας στο www.apergisgroup.com και στο 22830- 26100

autogreeknews.gr

Πρόσφατα Άρθρα

Τι είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα;

Πώς λειτουργούν; Θα ήταν κατάλληλα για εσάς; Υβριδικό ονομάζεται ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί περισσότερα από ένα μέσο κίνησης – δηλαδή συνδυάζει έναν βενζινοκινητήρα ή πετρελαιοκινητήρα

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ  ΚΑΙ  ΚΕΡΑΥΝΟΙ

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ Οι κεραυνοί που παρατηρούνται συνήθως κατά τη διάρκεια της καταιγίδας αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου από καιρικά φαινόμενα μετά τις πλημμύρες. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ  ΚΑΙ 

Κλείστε ραντεβού

Για να επικοινωνήσουμε μαζί σας συμληρώστε τα πεδία παρακάτω. Ένας εκπρόσωπός μας  θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο.

Τα πεδία με το * είναι υποχρεωτικά