Τι είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα;

Πώς λειτουργούν;

Θα ήταν κατάλληλα για εσάς;

Υβριδικό ονομάζεται ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί περισσότερα από ένα μέσο κίνησης – δηλαδή συνδυάζει έναν βενζινοκινητήρα ή πετρελαιοκινητήρα με έναν ηλεκτροκινητήρα.

Το κύριο πλεονέκτημα ενός υβριδικού είναι ότι με αυτόν τον τρόπο καταναλώνει λιγότερα καύσιμα σε σύγκριση με ένα ανάλογο αυτοκίνητο που διαθέτει συμβατικό κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου.

Και επειδή συνήθως τα υβριδικά αυτοκίνητα εκπέμπουν χαμηλότερους ρύπους από τα συμβατικά, οι οδηγοί τους ενδέχεται να έχουν πρόσθετα οφέλη, όπως χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας, ή φορολογικές εκπτώσεις για εταιρικά οχήματα χαμηλών ρύπων.

Πώς λειτουργούν τα υβριδικά αυτοκίνητα;

Τα υβριδικά αυτοκίνητα διαθέτουν έναν συμβατικό κινητήρα, έναν ηλεκτροκινητήρα και μία μπαταρία. Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη υβριδικών αυτοκινήτων, το καθένα από τα οποία λειτουργεί διαφορετικά:

1. Parallel hybrid

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο υβριδικών αυτοκινήτων, με το Toyota Prius να αποτελεί το πιο γνωστό παράδειγμα. Οι τροχοί του αυτοκινήτου μπορούν να κινηθούν με τρεις διαφορετικούς τρόπους: είτε από τον κινητήρα, είτε από τον ηλεκτροκινητήρα, ή μέσω της συνεργασίας των δύο παραπάνω πηγών ισχύος.

Καθώς ξεκινάτε και σε ταχύτητες μέχρι και 25 χιλιόμετρα, τα υβριδικά χρησιμοποιούν αποκλειστικά τον ηλεκτροκινητήρα, καταφέρνοντας να είναι πολύ οικονομικά μέσα στην έντονη κίνηση της πόλης. Ο βενζινοκινητήρας μπαίνει σε λειτουργία καθώς η ταχύτητα αυξάνει και χρησιμοποιείται κυρίως στις έντονες επιταχύνσεις.

Κάθε φορά που επιβραδύνετε, ή χρησιμοποιείτε τα φρένα, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας πέδησης παράγει ηλεκτρισμό και τον αποθηκεύει στη μπαταρία για μελλοντική χρήση. Η μπαταρία είναι αρκετά μεγάλη ώστε να κινήσει το αυτοκίνητο για 2 χιλιόμετρα.

2. Υβριδικά με Range Extender

Τα αυτοκίνητα αυτού του τύπου χρησιμοποιούν έναν συμβατικό κινητήρα για να παράγουν ηλεκτρισμό κινώντας μία γεννήτρια που φορτίζει τις μπαταρίες. Ο κινητήρας δεν κινεί λοιπόν το αυτοκίνητο, αλλά παράγει ενέργεια για τον ηλεκτροκινητήρα.

Η BMW i3 με Range Extender αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα παραδείγματα. Το Honda Jazz Hybrid χρησιμοποιεί επίσης έναν ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος επίσης βοηθά τους σχετικά μικρούς συμβατικούς κινητήρες όταν χρειαστεί.

Τα υβριδικά χαρακτηρίζονται επίσης σαν ήπια, ή ισχυρά, ανάλογα με τη χωρητικότητα της μπαταρίας τους. Διαθέτοντας μεγαλύτερη μπαταρία, ένα ισχυρό υβριδικό μπορεί να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση από ένα ήπιο υβριδικό σε αποκλειστικά ηλεκτρική λειτουργία.

 3. Plug-in υβριδικά

Όπως υποδηλώνει και ο όρος, πρόκειται για υβριδικά αυτοκίνητα που μπορούν να συνδεθούν με μία ηλεκτρική παροχή και να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους, η οποία φορτίζει επίσης καθώς κινούνται.

Ουσιαστικά αποτελούν μία μέση λύση ανάμεσα σε ένα συμβατικό υβριδικό και ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα. Παρόλο που διαθέτουν έναν συμβατικό κινητήρα, οι μπαταρίες είναι μεγαλύτερες σε σχέση με ένα ήπιο υβριδικό, παρέχοντας τη δυνατότητα να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλεκτρική ενέργεια – ξεπερνώντας τα 50 χιλιόμετρα σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο αριθμός των plug-in υβριδικών ολοένα και αυξάνει, με παραδείγματα τα BMW 330e, Mitsubishi Outlander, Toyota Prius και Volvo V60.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός υβριδικού αυτοκινήτου;

Η οδήγηση ενός υβριδικού προσφέρει παρόμοια εμπειρία με την οδήγηση ενός συμβατικού αυτοκινήτου, οπότε συνήθως δε συνοδεύεται από παραχωρήσεις στον τομέα των επιδόσεων.

Πολλά ισχυρά υβριδικά μοντέλα διαθέτουν επιλογές λειτουργίας που κυμαίνονται από «eco» ως «power», επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέξει βέλτιστη οικονομία ή επιδόσεις, ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες.

Το άγχος σχετικά με την αυτονομία δεν αποτελεί πρόβλημα και δεν έχετε ανάγκη από κάποιο σημείο φόρτισης, αφού τα υβριδικά φορτίζουν τις μπαταρίες τους από μόνα τους.

Χρειάζομαι ένα υβριδικό αυτοκίνητο;

Ένα υβριδικό αυτοκίνητο είναι κατάλληλο για εσάς αν κάνετε τις περισσότερες διαδρομές σας μέσα και γύρω από την πόλη, αφού θα έχετε μεγαλύτερο όφελος όταν θα κινείστε αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος θα προσφέρει ουσιαστικά δωρεάν μετακίνηση.

Αν κάνετε συχνές μικρές μετακινήσεις και δε χρειάζεστε την ευελιξία ενός υβριδικού αυτοκινήτου, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να είναι καταλληλότερο για εσάς, αφού θα σας προσφέρει φθηνές αστικές μετακινήσεις με μηδενικούς ρύπους.

Ωστόσο, αν διανύετε πολλά χιλιόμετρα σε ταξίδια αναψυχής, roadtrips η για επαγγελματικούς σκοπούς, μπορεί να προτιμήσετε ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο χαμηλής κατανάλωσης, το οποίο ενδέχεται να παρέχει καλύτερη οικονομία καυσίμου σε σχέση με ένα υβριδικό, όπου οι μετακινήσεις σε υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο αποτελούν το λιγότερο δυνατό του σημείο από άποψη απόδοσης.

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ  ΚΑΙ  ΚΕΡΑΥΝΟΙ

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ Οι κεραυνοί που παρατηρούνται συνήθως κατά τη διάρκεια της καταιγίδας αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου από καιρικά φαινόμενα μετά τις πλημμύρες. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ  ΚΑΙ 

Κλείστε ραντεβού

Για να επικοινωνήσουμε μαζί σας συμληρώστε τα πεδία παρακάτω. Ένας εκπρόσωπός μας  θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο.

Τα πεδία με το * είναι υποχρεωτικά